• lucht2.jpg

Ventilatie / klimatisatie

Wat? 

Ventilatie spreekt voor zich: vervuilde, gebruikte binnenlucht vervangen we door verse buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen en kieren. Doordat we huizen steeds beter isoleren en luchtdicht maken is een goede ventilatie noodzakelijk. Zoniet, creëren we een ongezond binnenklimaat en kan dit zelfs leiden tot schimmelvorming en zelfs tot gezondheidsproblemen. 

Bij een nieuwbouw ligt de focus op 'luchtdicht' bouwen om warmteverlies te vermijden. Om een ongezond binnenklimaat te vermijden, is een ventilatiesysteem sinds een paar jaar verplicht. De meest voorkomende ventiltiesystemen zijn C/C+ en D.

Werking?

Ventilatie C

Bij het ventilatiesysteem C komt er verse lucht binnen via roosters in ramen of muren. De toevoer van verse lucht gebeurt in de leefruimtes en slaapkamers. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt mechanisch via luchtroosters in de natte ruimtes zoals de keuken en andere vochtige ruimtes. 

Het nadeel is dat er tijdens de zomermaanden warme lucht binnenkomt en in de winter zeer koude lucht. Bij hevige wind, kunnen de roosters zorgen voor een tochtgevoel. Deze lucht is niet gefilterd waardoor stuifmeel, pollen en stof vrij de woning kunnen binnenkomen. 

Ventilatie D

Bij het ventilatiesysteem D gebeurt de aan- en afvoer van de lucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren. Het aan- en afvoeren van de lucht kruist zich in het ventilatietoestel. Koude buitenlucht wordt opgewarmd door warme afgezogen binnenlucht. Er wordt evenveel lucht toegevoerd als afgevoerd. Daarom noemt dit systeem ook balansventilatie. Hier vinden we geen roosters in ramen. 

Het voordeel bij ventilatie D is het betere E-peil door het lagere warmteverlies. (Koude of warmte komt niet rechtstreeks binnen in de woning). Ten tweede houdt een optionele filter pollen en stof tegen. Een veel voorkomend probleem is de lichte geluidshinder. Een goede installateur kent de knepen van het vak en kan dit vermijden door geluidsdempers en een goede afstelling. Ventilatiesysteem D is duurder door de installatiekost, maar men kan rekenen op 10 % verwarmingsbesparing. 

 

                         Voordelen   Nadelen 

Ventilatiesysteem C 

  • Goedkoper dan ventilatiesysteem D
  • Kans op tocht
  • Minder geschikt voor mensen gevoelig aan allergieën
  • Warmteverlies

Ventilatiesysteem D

  • Beter E-peil
  • Gezonder
  • Mogelijkheid tot passieve en actieve klimatisatie
  • Duurder