Warmtepompen

Wat?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, aarde of het grondwater

Werking? 

Met een warmtepomp bent u niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van stookolie en gas maar maakt u gebruik van het gratis warmtepotentieel uit uw directe omgeving. 75 % van de warmte komt rechtstreeks uit de natuur en is dus gratis. De overige 25 % is nodig om de compressor aan te drijven met elektriciteit of gas. 

De warmte die geproduceerd wordt in een warmtepomp, komt dus tot uiting in de diverse warmtebronnen zoals radiatoren en vloerverwarming. Deze warmte kan eventueel ook gebruikt worden voor sanitair warm water. 

Toepassingen

Warmtepompboiler

Voor het opwekken van warm water kan een warmtepompboiler geïnstalleerd worden. Dit toestel verwarmt water in een boiler aan de hand van een warmtepomp. Warmtepompboilers voorzien het hele jaar door in warm waterverbruik voor een volledig gezin. In de zomermaanden kan dit optioneel gebruikt worden voor koeling van een ruimte. 

 

Hybride warmtepomp (lucht warmtepomp)

Een hybride warmtepomp is een lucht warmtepomp in combinatie met gas, mazout of pellets. Wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt zakt, verlaagt de rendabiliteit van de warmtepomp. Het voordeel van een hybride systeem ligt in de automatische omschakeling naar de meest rendabele toepassing van de aanwezige energiebronnen in de woning. 

 

Warmtepomp water-water

Water/waterwarmtepompen vind je terug in 2 toepassingen: de horizontale captatie en de verticale captatie. 

Bij een horizontale captatie worden leidingen ingegraven in de tuin. Er zijn toepassingen met leidingen op 1 of 2 verschillende dieptes. De installatie van dit systeem is goedkoper dan een verticale captatie. 

Een andere term voor verticale captatie is een diepteboring. Bij deze toepassing gaat men boren tot een diepte van 70 tot 150 meter waarin men leidingen plaatst. Dankzij deze diepte is er een meer constante temperatuur. In de warme zomermaanden kan je de diepteboring omgekeerd gebruiken. Dit betekent dat je de koude uit de diepere grondlagen gebruikt om je woning af te koelen. Dit noemt men ook passieve koeling. Hierdoor ga je de grond sneller regenereren wat het rendement in de winter verhoogt. 

Er bestaat een open en gesloten systeem: 
Bij een open systeem pomp je water uit een put en voer je af in een andere put. Dit wordt voornamelijk toegepast op grote vermogens. Dit systeem verreist milieuvergunningen en filters voor het opgepompte water. 

Het gesloten systeem is meest courant. Het aantal boringen varieert tussen 1 en 3. Het aantal is afhankelijk van het warmteverlies van de woning en de samenstelling van de grond. Bij elke boring plaatst men de vertrek- en terugloopleidingen samen, meestal 2 paar. Er zijn hiervoor geen milieuverguningen meer nodig, maar wel meldingsplicht.

warmptepomp verticale captatie  warmtepomp horizontale captatie 
 Warmtepomp vertical captatie  Warmtepomp horizontale captatie

 

Voordelen   Nadelen 
  • Uitstekend rendement, hierdoor lagere energiefactuur
  • Lange levensduur
  • Onderhoud is beperkt
  • Gebruiksgemak  •  Duurdere installatiekost