Warmte | Valluma

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, aarde of het grondwater.

Werking?

Met een warmtepomp bent u niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van stookolie en gas maar maakt u gebruik van het gratis warmtepotentieel uit uw directe omgeving. 75% van de warmte komt rechtstreeks uit de natuur en is dus gratis. De overige 25% is nodig om de compressor aan te drijven met elektriciteit.

De warmte die geproduceerd wordt in een warmtepomp, komt tot uiting in de diverse warmtebronnen die aanwezig zijn in een woning of bedrijf: zoals radiatoren, vloerverwarming, sanitair, …

Toepassingen

Warmtepompboiler

Voor het opwekken van warm water kan een warmtepompboiler geïnstalleerd worden. Dit toestel verwarmt water in een boiler aan de hand van een warmtepomp. Warmtepompboilers voorzien het hele jaar door in een warm waterverbruik voor een volledig gezin. In de zomermaanden kan dit optioneel gebruikt worden voor koeling van een ruimte.

Hybride warmtepomp (lucht warmtepomp)

Een hybride warmtepomp is een lucht warmtepomp in combinatie met gas, mazout of pellet. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, verlaagt de rendabiliteit van de warmtepomp. Het voordeel van een hybride systeem ligt in de automatische omschakeling naar de meest rendabele toepassing aanwezig in de woning zoals vb. het gebruik van een gasverwarming.

Warmtepomp water-water

Water/waterwarmtepompen vind je terug in 2 toepassingen: de horizontale captatie en de verticale captatie.

Bij een horizontale captatie worden leidingen ingegraven in de tuin.  Er zijn toepassingen met leidingen op 1 of 2 verschillende dieptes.   De installatie van dit systeem is goedkoper dan een verticale captatie, maar je haalt er minder passieve koeling uit.

Een andere term voor verticale captatie is een diepteboring. Bij deze toepassing gaat men boren tot een diepte van 70 tot 150 meter waarin men leidingen legt.  Dankzij deze diepte is er een meer constante temperatuur en een betere passieve koeling.

Je kan kiezen uit een open of een gesloten systeem:

Bij een open systeem  pomp  je water uit een put en voer je af in een andere put. Dit wordt voornamelijk toegepast op grote vermogens. Dit systeem  verreist milieuvergunningen en filters voor het opgepompte water.

Het gesloten systeem is meest courant.  Er is slechts 1 boring nodig waarbij de vertrek -en terugloopleiding samen liggen.  Dit systeem verreist geen milieuvergunningen.

Voordelen en nadelen

Voordelen

  • Milieuvriendelijk
  • Kalkvrij water -
  • Gratis water – kan tot 50% besparen op je waterfactuur

Nadelen

  • Duurdere installatiekost

Enkele referenties

  • Garden House - PT